Epidemija

Javni poziv koroškega para, ki je prebolel COVID-19
Javni poziv koroškega para, ki je prebolel COVID-19
16.03.2020 22:23 Uredništvo

Iz Službe za krizno komuniciranje MOSG so nam posredovali sporočilo za javnost z izpovedjo in pozivom Korošcev, ki sta premagala bolezen, ki v teh dneh grozi nam vsem. Sporočilo objavljamo v celoti.

Komu gre bolj verjeti, da je nujno izvajanje ukrepov samoizolacije in posledično zmanjševanje možnosti prenosa okužbe na svojce in ostale, s katerimi smo v stiku, kot gre verjeti koroškemu zakonskemu paru, ki ga je virus že prizadel, a sta bolezen Covid-19 na srečo prebolela v blažji obliki in po okužbi popolnoma ozdravela.
 
Javnosti je gotovo znano, da sta bila prva uradno potrjena okužena Slovenca prav iz naše regije. Okužba ju je doletela na križarki Diamond Princess, ki je bila pridržana na Japonskem, vsem potnikom in članom posadke pa je bila odrejena karantena. Naša Korošca sta se, ob tem ko vidita da ljudje bolezni in možnosti okužb še vedno ne jemljejo dovolj resno, zamislila in se javnosti odločila posredovati naslednjo izjavo:
 
»Ob vseh sicer lepih doživljajih na Daljnem vzhodu, nas je ob zaključku križarjenja doletela neprijetnost – 14 dnevna stroga karantena na ladji, za kar so se oblasti odločile, saj je bilo na ladji nekaj potnikov okuženih s koronavirusom. Vse kabine so prejele termometre za merjenje telesne temperature ter napotke za opazovanje morebitnih sprememb (kašelj, povišana temperatura, kihanje, oteženo dihanje). Po nekaj dneh karantene so se pri nama naposled le pojavili blagi simptomi prehlada, ki sva jih sprva pripisovala 24- urnemu bivanju v klimatizirani ladijski kabini, ki sicer ni imela drugega prezračevanja. Pri odvzemu brisa pa je bila ugotovljena prisotnost virusa. Zaradi okužbe sva bila premeščena na infekcijsko kliniko. Na kliniki so naju zadržali vse dokler dva zaporedna brisa nista pokazala negativnega rezultata. V primerjavi z mnogimi ostalimi okuženimi na ladji, ki so imeli težjo obliko, sva nevarnost prestala z lažjo obliko okužbe. V času ko opazuješ soljudi, ki zaradi bolezni trpijo, nekateri celo umrejo, spoznaš, kako pomembni in ključni so pravočasni ukrepi, na katere nas vsakodnevno opozarjajo pristojne državne in občinske službe. Drage Korošice in Korošci. Ne bodite lahkomiselni. Življenje je dragocen dar in četudi boste sami morda prestali okužbo brez posledic, morda vaših bližnjih ne bo več, ker jih bo bolezen vzela. Bodite odgovorni do sebe in drugih tako, da se ne družite, da se izogibate stikom, da skrbite za higieno in razkuževanje ter da zdržite samoizolacijo, če pa morate v službo, se dobro zaščitite. Drživa pesti, da se okužba ne razširi in da bomo epidemijo s skupnimi napori zajezili in končali. Vso srečo in ostanite doma.«
 

 

Njunemu pozivu se pridružujemo tudi vsi, ki v teh težkih trenutkih skrbimo, da življenje v lokalni skupnosti teče v okviru nalog, ki jih opravljamo v zvezi z ukrepi za zajezitev okužbe ter pozivamo vse občanke in občane ter prebivalce vseh koroških občin, da upoštevajo navodila in potencialni okužbi preprečijo njeno širitev. Medije, strokovno in splošno javnost pa naprošamo, da skupaj vložimo še več naporov v to, da okužbo zajezimo še preden postane neobvladljiva, kot v sosednji Italiji in še kje po Evropi. Za pomoč in razumevanje se vam zahvaljujemo.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes