Šport mladih

Na mednarodnih igrah mladih tudi Korošci
Na mednarodnih igrah mladih tudi Korošci
11.07.2019 11:06 Urša Prosenjak

V mestu Ufa v Rusiji so v torek odprli 53. Mednarodne igre mladih (International children's games), kjer barve Slovenije zastopata kar dve koroški delegaciji.

V Rusijo so se v začetku tedna podali mladi športniki iz Slovenj Gradca in Raven na Koroškem, poleg njih pa slovensko zastavo nosi še nekaj slovenskih mest.

Na mednarodnih igrah mladih tudi Korošci

Dogodek svetovnih razsežnosti izvira iz Slovenije. Igre so priznane s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja in predstavljajo “olimpijske igre” mladih, že leta 1968 pa jih je ustanovil Metod Klemenc, prejemnik Bloudkove nagrade za življenjsko delo v športu in dolgoletni športni pedagog. Prve Mednarodne otroške igre je organiziral 5. junija 1968 v Celju. Na takratnih igrah je sodelovalo 9 mest, sčasoma pa so igre prerasle v organizacijo svetovnih razsežnosti.

Na mednarodnih igrah mladih tudi Korošci

Na igrah sodelujejo otroci med 12. in 15. letom starosti, tekmujejo pa v atletiki, plavanju, tenisu, nogometu, odbojki, odbojki na mivki, golfu, judu in gimnastiki. Najprej so se igre vrstile vsaki dve leti, kasneje so bile praviloma organizirane vsako leto, nekajkrat pa tudi v dveh ali celo treh različnih mestih v istem letu.

Leta 1990 je Mednarodni olimpijski komite med svojim zasedanjem v Lillehamerju na Finskem igre uradno priznal. Leta 1994 so bile v Ravnah na Koroškem prvič organizirane tudi zimske igre, 23. letne igre pa so se v Hamiltonu v Kanadi prvič odvijale izven Evrope.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes