Avstrijska Koroška

Nagrada za življenjsko delo Robertu Kropiuniku
Nagrada za življenjsko delo Robertu Kropiuniku
03.07.2019 11:42 Uredništvo Jože Lenart Facebook

Letošnjo Kugyjevo nagrado, ki jo podeljuje Skupnost koroških Slovencev in Slovenk (SKS), je prejel športni trener Robert Kropiunik za življenjsko delo na področju lahke atletike.

Nagrado so mu podelili v torek, 2. julija 2019, na slovesnosti v Bilčovsu na avstrijskem Koroškem. Slovesnosti sta se udeležila tudi koroški poslanec v DZ RS Jože Lenart in minister za Slovence po svetu Peter J. Česnik.

Javnost pozna Roberta Kropiunika predvsem kot športnega trenerja skozi več desetletij, predsednik SKS Bernard Sadovnik pa je izpostavil tudi njegovo kulturno ustvarjanje, povezovanje med narodoma, posebno pa poglabljanje zavesti za materinščino. Jezik in šport sta tudi poglavji, s katerimi Sadovnik pojasnjuje odločitev za izbiro dobitnika 13. Kugyjeve nagrade.

Kugyjeva nagrada je poimenovana po znanem večjezičnem in multikulturnem alpinistu in avtorju knjig s področja gorstva Juliusu Kugyju (1858 – 1944), čigar korenine segajo na tri področja alpsko-jadranskega prostora: v spodnjo Zilsko dolino pri Pečah, v Gorico in Trst ter na področje Julijcev v današnji Sloveniji. Ideja Kugyjeve nagrade sloni na zamisli o alpsko-jadranskem zbliževanju v trikotniku Koroška – Slovenija – Furlanija in na želji po znanju štirih jezikov tega prostora (slovenščine, nemščine, italijanščine in furlanščine) ter na spoznavanju kultur na stičišču treh evropskih jezikovnih družin.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes