Nogomet

Boštjan Damiš: Nogometna šola je naša prioriteta!
Boštjan Damiš: Nogometna šola je naša prioriteta!
22.06.2019 18:09 Urša Prosenjak

Ob koncu sezone, ki jo je Nogometni klub Koroška Dravograd zaključil z izjemnim uspehom – uvrstitvijo v 2. SNL, je zlasti starše otrok presenetila novica, da tamkajšnjo nogometno šolo zapuščata dva izmed trenerjev, Robert Koren in Anže Pečnik. Nekatere starše je zaskrbelo, da bo to usodno za organizacijo, ki je povezuje Dravograd več kot sedem desetletij, ugibali so tudi o razpadu nogometne šole, ki je ponos kluba že 24 let in je na svetovno nogometno prizorišče izstrelila kar nekaj vrhunskih nogometašev. Toda v klubu pojasnjujejo, da situacija ni zaskrbljujoča.

»Trenerji so vedno prihajali in odhajali. Kadar se kdo ne vidi več v klubu, je edino pravilno, da odide drugam, svoje mesto pa prepusti nekomu drugemu. Namesto trenerjev, ki sta odšla, bodo prišli novi in 15. julija 2019, po kratkih počitnicah, začnemo v nogometni šoli z normalnim delom in treningi,« pojasnjuje vodja nogometne šole Darko Žižek.

Za klubom je uspešna sezona: vse mlajše selekcije, ki nastopajo v MNZ ligi, so bile uspešne, ekipa A selekcije U 15 je uspešno odigrala sezono v 1. ligi, kadeti in mladinci so ohranili status drugoligaša, uspeh kluba pa je z vrnitvijo v drugo ligo zaokrožila članska ekipa. Zaradi vseh dosežkov v klubu čutijo pozitivno energijo in so kljub odhodu dveh trenerjev zadovoljni z dobrim sodelovanjem vseh članov kluba in lokalne skupnosti. Vendar pa, poudarja Žižek, trenersko delo ni le »izgradnja« vrhunskih nogometašev. »Naš glavni cilj je izgradnja osebnosti, da otroka pripravimo za življenje, mu privzgojimo delovne navade, disciplino, ga naučimo zdravega načina življenja. Želimo, da se imajo vsi otroci možnost vključiti v nogometno šolo, nikoli nismo nikogar zavrnili, vsakega sprejmemo in z vsakim se trudimo,« pojasnjuje poslanstvo nogometne šole Darko Žižek, ki bdi nad mladimi nogometaši že vseh 24 let. »Širom Slovenije nam priznavajo sloves dobre nogometne šole, toda naša največja nagrada so otroci, ki jim pomagamo. Vsak otrok, ki ga rešimo ulice, je vreden več, kot vsi ostali uspehi.« V posebno zadovoljstvo pa mu je, ko v nogometno šolo pripeljejo svoje otroke njegovi nekdanji treniranci in se spominjajo lepega časa, preživetega v klubu. »Takrat vidiš, da delaš dobro, da si nekaj dobrega naredil za otroke.«

Predsednik kluba Boštjan Damiš odločno zavrača očitke nekaterih staršev, da naj klub ne bi ustrezno razporejal sredstev. »Prioriteta je nogometna šola, ne pa članska selekcija. Vedno bomo enako poskrbeli za vse selekcije, ampak nogometna šola ima prednost, saj z njo vzgajamo tudi našo bodočo člansko ekipo,« pojasnjuje Damiš in dodaja, da so sedanji igralci članske ekipe vsi razen enega nekdanji varovanci NŠ Dravograd.  Dodaja še, da klub ni le ena selekcija, pomemben je vsak posameznik, ki s svojim delom prispeva k uspehu kluba. Nezadovoljstvo staršev selekcije U 15 ga preseneča, saj so bili fantje deležni vrhunskih treningov, prav tako pa je vodstvo kluba vselej imelo korekten odnos do staršev, vedno so prisluhnili njihovim predlogom in jih tudi upoštevali. »Ko nekdo preraste določeno sredino, ko mu klub ne more več nuditi tega, kar potrebuje, ko je »zrel« za prvo ligo, je prav da odide. Seveda pa je vsak dobrodošel, da se lahko kadarkoli vrne.« Poudarja tudi, da nobena selekcija v letošnji sezoni ni utrpela pomanjkanja, poskrbljeno je bilo za vso potrebno opremo, rekvizite in igralne površine, tako zunanje, kot notranje. Klub se namreč od lanske jeseni ponaša z najkvalitetnejšim igriščem z umetno travo, ki sta ga poleg občine sofinancirali Fundacija za šport in Nogometna zveza Slovenije, kar v klubu razumejo kot priznanje njihovemu delu tudi na državni ravni, saj nobenemu drugemu klubu na razpisu ni bil odobren celoten znesek, za katerega so zaprosili.

Boštjan Damiš ne skriva, da je klub v preteklosti prestal težko preizkušnjo. Po izpadu iz prve lige se je klub znašel v finančnih težavah, ki so privedle do prisilne poravnave. Z ogromno truda in trdega dela je vodstvu uspelo rešiti klub, ki mu je grozil konec. »Takrat smo si prisegli, da ne bomo nikoli več dopustili, da bi se klub znašel v takšnih težavah,« se spominja Damiš, ki je predsedovanje klubu prevzel prav v tistem najmračnejšem obdobju. Izkušnja, ki so jo pustili za seboj, pa jih je izučila, da se ne podajajo v profesionalizem, dokler klub razpolaga s trenutnim proračunom, ki zadostuje za kvalitetno igro v drugi ligi z igralci, ki imajo svojo eksistenco zagotovljeno drugje in niso zaposleni v klubu. Tega si klub žal ne more privoščiti. Očitki, da naj klub ne bi posloval transparentno, so absurdni, pojasnjuje Damiš, saj so kot organizacijska oblika društvo in kot tako podvrženi številnim nadzorom ter zavezani izpolnjevanju strogih pogojev, ki se tudi vsakoletno preverjajo.

»V klubu smo zavezani odkritemu delovanju in korektnemu delu. Ničesar ne skrivamo in vedno smo odprti za vprašanja in dialog,« je odločen Boštjan Damiš, ki zagotavlja, da tako nogometni šoli kot tudi klubu ne bo hudega, dokler bo s tolikšno predanostjo zanju skrbelo sedanje vodstvo.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes