Avstrijska Koroška

Wahlnuss - Schule na avstrijskem Koroškem: rešitev podeželske šole pred zaprtjem
Wahlnuss - Schule na avstrijskem Koroškem: rešitev podeželske šole pred zaprtjem
19.06.2019 12:53 Urša Prosenjak Inamea

V Edlingu na avstrijskem Koroškem bodo jeseni odprli zasebno šolo Wahlnuss-Schule. Gre za inovativno rešitev, s katero bodo majhno podeželsko šolo obvarovali pred zaprtjem, hkrati pa otrokom in staršem ponudili možnost alternativne oblike šolanja.

Po koroškem šolskem zakonu je za ustanovitev in ohranitev javne šole potrebno minimalno število 30 učencev, v edlinški šoli pa je trenutno vpisanih le 12 otrok. Z jesenjo bi se tako šola morala zapreti, zato je na pomoč priskočilo združenje Inamea – mit Herz und Hirn, ki je od Direktorata za izobraževanje Koroška že prejelo soglasje za ustanovitev zasebne šole. Direktorat je predhodno preveril ustreznost šolske stavbe in učiteljskega kadra ter pedagoškega koncepta, ki temelji na obstoječih šolah na avstrijskem Štajerskem. V prvem in drugem semestru bo pristojni Inšpektorat za šolstvo spremljal delo šole, nato pa bodo presodili, ali bo šola dobila koncesijo in s tem pridobila veljavnost javne šole. V nasprotnem primeru bodo ob koncu šolskega leta morali učenci opravljati zunanje izpite v javni šoli.

»Glede na predstavljen pedagoški koncept predvidevamo, da bo šola dobila koncesijo, v primeru zunanjega preverjanja znanja pa tudi ne pričakujemo težav, saj so naši učitelji vrhunsko usposobljeni,« pojasnjuje predsednica združenja Inamea Maria Ramšak. Med glavnimi prednostmi šole navajajo tudi individualiziran pristop, pouk bodo namreč prilagajali vsakemu učencu posebej, v življenje šole pa bodo vključevali tudi starše, ki bodo sodelovali pri različnih projektih, organiziranju prireditev in podobno.  

V šoli bo potekal pouk tudi v slovenščini, zaposlena bo slovenska učiteljica. Poleg osemletne osnovne šole bodo za otroke med 3. in 6. letom ustanovili še igralno skupino.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes