Letos srečanje pri Pliberku brez katoliškega bogoslužja
Letos srečanje pri Pliberku brez katoliškega bogoslužja
08.03.2019 21:27 Urša Prosenjak Johann Jaritz

Katoliška cerkev z avstrijske Koroške je zavrnila zahtevo hrvaške škofovske konference za množično mašo na Libuškem polju pri Pliberku zaradi njene politične instrumentalizacije. Maša je del kontroverznega zborovanja, ki se ga v spomin na konec druge svetovne vojne udeležijo hrvaški državljani. Udeleženci zborovanje opredeljujejo kot komemoracijo v spomin na padle prednike, Slovenci in Avstrijci pa srečanje vidijo kot prikrito širjenje ustaške ideologije.

"Maša na Libuškem polju je postala del manifestacije, ki je politično instrumentalizirana in je del politično-nacionalnega obreda, ki služi selektivni izkušnji in interpretaciji zgodovine," je zapisal tajnik škofije v Celovcu mons. Engelbert Guggenberger. Dodaja še, da omenjena maša škoduje ugledu katoliške cerkve.

"Celotna slika tega zborovanja spodkopava ugled katoliške cerkve in lahko bi očitali katoliški cerkvi na Koroškem, da bogoslužje zlorablja za politične namene in se premalo oddaljuje od fašizma.«

Odločitev je škofovska konferenca sprejela po temeljni analizi lanskoletnih dogodkov in številnih pogovorih med predstavniki avstrijske in hrvaške škofovske konference, verniki hrvaške skupnosti na Koroškem, pa tudi predstavniki avstrijskih varnostnih organov.

"Analiza iz leta 2018 je pokazala, da pogoji za izdajo licence, ki jih je prej določil škof Schwarz, večinoma niso bili izpolnjeni ali pa jih ni bilo mogoče izpolniti," pojasnjuje Guggenberger.

Čeprav zborovanje poteka na zasebnem posestvu, je za izvedbo maše potrebno dovoljenje ustrezne katoliške cerkve na Koroškem.

Od konca lanskega leta je avstrijska država na pobudo več avstrijskih poslancev vse bolj kritična do omenjenega zborovanja. Pred kratkim je tudi začel veljati zakon o prepovedi ustaških simbolov iz obdobja Neodvisne države Hrvaške (NDH).

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes