#
Zdravje
Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je obiskal minister za zdravje Aleš Šabeder in se seznanil z aktualnimi težavami bolnišnice, še posebej v luči načrtovanega krčenja sredstev iz nacionalnega razvojnega programa.
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so 29. maja 2019 na Oddelku za Anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok izvedli poseg vstavitve venske valvule pri treh bolnikih. Pri planiranju, dokumentiranju in samemu izvajanju posega je sodelovalo več strokovnjakov z različnih področij, zato so poseg opisali kot produkt uspešnega sodelovanja med zaposlenimi na Oddelku za Anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok in Oddelkom za interno medicino.
Mineva dobro leto delovanja presejalnega centra programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. V dobrem letu so preventivno slikali že 7.087 žensk iz koroških občin. Slikanja se je udeležilo 71 % žensk, od katerih so jih zaradi sprememb v dojkah, odkritih na mamografiji, 311 povabili na dodatno obravnavo. Do zdaj so odkrili raka dojk pri 39 ženskah, večinoma na začetni stopnji, ko je zdravljeno lahko zelo uspešno.
Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja ter zgodnjega odkrivanja te vrste raka. Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v tem letu praznuje deseto obletnico delovanja. V tem času je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito, zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka. Za doseganje dobrih rezultatov Programa Svit je ključnega pomena odzivnost v presejalni program. Za povečanje ozaveščenosti o pomenu programa v mesecu marcu na Koroškem potekajo številne aktivnosti.
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so predstavili novo pridobitev, ki je namenjena ambulantnim pacientom za lažjo organizacijo čakalnih vrst.
Člani Sveta zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec so za strokovno direktorico imenovali dr. Jano Makuc.
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so s pomočjo donacije uvedli inovativen sestrski klicni sistem, ki bo Oddelku za zdravstveno nego omogočal zagotavljanje še boljše oskrbe bolnikov.
Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne na Koroškem je v tem tednu pričel z odvzemi krvi otrokom zgornje mežiške doline za določitev vsebnosti svinca v krvi triletnikov.
V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ob svetovnem dnevu vode v tednu med 18. in 22. marcem 2019 fizičnim osebam z lastnim zajetjem pitne vode in njegovim uporabnikom nudijo cenejše preizkušanje vode.
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so danes slovesno prevzeli nov ultrazvočni aparat.
NIJZ ugotavlja nekoliko nižje vrednosti svinca v krvi otrok, kot zaskrbljujoče pa izpostavljajo dejstvo, da se delež otrok ni odzval vabilu. To med drugim tudi nakazuje na nemoč staršev, ki zaradi različnih razlogov ne morejo poskrbeti za ustrezno sanacijo bivalnega okolja.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes