Kotlje

Propadajoči Rimski vrelec bodo podrli
Propadajoči Rimski vrelec bodo podrli
16.01.2021 23:30 Uredništvo

Nekoč priljubljena izletniška točka in hotel Rimski vrelec je v zadnjih letih buril duhove predvsem z neuspešnimi poskusi prodaje in nakupa ter z različnimi zamislimi o takšni ali drugačni oživitvi kompleksa. Sedanji lastnik se je po posvetu s stroko odločil, da stavbo podre.

Podjetje Rimski vrelec bo obstoječi hotel podrlo, na istem mestu pa bodo postavili nov butični hotelski objekt, ki bo sledil trajnostnim praksam ter vsem sodobnim smernicam namestitvenih kapacitet višje kategorije.

V dolgih letih propadanja je bil obstoječi hotelski objekt izpostavljen različnim vremenskim vplivom in vandalizmu. Po oceni gradbene stroke je stavba popolnoma dotrajana, to pa je očitno tudi laičnemu očesu. Obnova bi bila izjemno zahtevna in nevarna, poleg tega pa obstoječi objekt z vidika sodobnih namestitvenih standardov ne ustreza več kategorizaciji hotela višjega razreda. Velikost sob je pod-dimenzionirana, uporabljeni gradbeni materiali so slabše kvalitete in ne odgovarjajo standardom trajnostne gradnje, objekt kot celota tudi ne zagotavlja trajnostnega delovanja, k čemur sicer stremi podjetje Rimski vrelec.

Propadajoči Rimski vrelec bodo podrli

Čeprav ima stavba v spominu mnogih Korošcev posebno mesto, pa objektivne zgodovinske vrednosti nima. Ob prenovah v preteklih desetletjih je bil izgled prvotne stavbe zgolj umetno poustvarjen, zato tudi ni zaščitena kot kulturni spomenik.

Na podlagi pridobljenih mnenj je podjetje Rimski vrelec pristopilo k izdelavi ustrezne projektne dokumentacije za rušitev objekta ter jo skladno z veljavno zakonodajo že posredovalo na Upravno enoto. Franc Gornjak, odgovorni projektant za pripravo projektnega elaborata rušitve objekta Rimski vrelec, je o obstoječem stanju objekta in pogledu naprej dejal: »Nova lastnika kompleksa Rimski vrelec sistematično pristopata k realizaciji zastavljenega projekta. Sedanji objekt je namreč star 125 let, večkrat predelan in dodelan in tako sanacija starega objekta ekonomsko ni upravičena. Prepričan sem, da bo nov sodobni objekt Rimskemu vrelcu povrnil vso njegovo pravo vsebino.«

Propadajoči Rimski vrelec bodo podrli

Arhitekt Jure Kotnik, ki v projektu sodeluje s pripravo projektne dokumentacije za nov hotelski kompleks, je izpostavil: »Osrednji objekt Rimskega vrelca je po letih propadanja načel zob časa do nepopravljive stopnje zaradi vdora vlage in porušitev v objektu do mere, da ni več statično varen. Tudi s funkcionalnega vidika obstoječi prostori ne ustrezajo sodobnim standardom, velikost sob je pod vsemi klasifikacijami in neuporabna za današnji čas. Hkrati je objekt brez realne zgodovinske vrednosti, saj je bil historičen izgled poustvarjen in zato tudi s te plati ni razlogov za ohranitev. Objekt sicer daje vtis starinskosti, vendar so njegovi elementi zlagani in nepristni. Na primer, šivani robovi, ki objektu dajejo grajski izgled in bi morali varovati njegove robove, so narejeni iz nalepljenega stiropora in ometa in so delno že odpadli. Fasadni les, ki posnema vidne konstrukcije hiš germanskega okolja iz 19. stoletja, so na Rimskem vrelcu samo na omet pritrjene in pobarvane deske debeline 3 centimetre, ki tudi že odstopajo in razkrivajo dejansko stanje na objektu.«

Propadajoči Rimski vrelec bodo podrli

Direktor podjetja Rimski vrelec, Peter Čuješ, je ob tej priložnosti povedal: »Odločitev za rušitev objekta vsekakor ni bila lahka. Večina med nami ima na Rimski vrelec lepe spomine in tudi stavba daje prostoru določen karakter. Po posvetovanju s stroko je bilo jasno, da je objekt v izjemno slabem stanju, nevaren in nefunkcionalen. Morebitna obnova bi prinesla številne omejitve pri vzpostavitvi sodobne ponudbe novega butičnega hotela, poleg tega bi podaljšala čas gradnje in celotno investicijo drastično podražila. Naš cilj je, da projekt realiziramo do leta 2024, kot je predvideno, ter pri tem ustvarimo novo dodano vrednost v turizmu, ki bo odgovarjala zahtevam in pričakovanjem sodobnega turista.«

Za rušenje objekta je med več prejetimi ponudbami bilo izbrano podjetje Gradbeništvo Kuster d.o.o., ki bo z deli pričelo predvidoma že v drugi polovici januarja.

Ekipa Rimskega vrelca v sodelovanju s podjetjem LANARA Consulting, specializirano za trženje v turizmu, in arhitekturnim birojem Arhitektura Jure Kotnik nadaljujejo s faznim izvajanjem projekta. Kot prva izmed faz poteka ureditev športno-rekreacijskega kompleksa s športnimi in otroškim igriščem ter lokalom za prijetno posedanje in gibanje v naravi. Projekt je pripravljen, zaradi začasne ustavitve administrativnih postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj na upravnih enotah v času pandemije pa se je postopek pridobitve gradbenega dovoljenja nekoliko upočasnil. Ekipa kljub temu intenzivno dela in načrtuje odprtje tega dela že v drugi polovici letošnjega leta.


Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes