Dravograd

Minister Vizjak obljublja pomoč pri projektu dravskega vodovoda
Minister Vizjak obljublja pomoč pri projektu dravskega vodovoda
07.10.2020 13:35 Uredništvo

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak se je sestal z županjo občine Dravograd Marijano Cigala in županom občine Vuzenica Franjem Golobom, ki sta mu predstavila težave pri zagotavljanju sredstev za plačila del na 50 milijonov evrov vrednem projektu vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini. Minister je obljubil pomoč pri preseganju birokratskih ovir.

Projekt vodooskrbe v petih občinah Zgornje Dravske doline je trenutno finančno največji potekajoči projekt v regiji in se že dlje časa sooča z različnimi zapleti. Dela so opravljena v obsegu okoli 90 odstotkov, plačila pa so izvedena za okoli 70 odstotkov opravljenih del. Rok za dokončanje del je marec prihodnje leto.

Kot je po sestanku z ministrom Vizjakom, pojasnila županja Občine Dravograd Marijana Cigala, je težava v tem, da od države ne dobijo pravočasno plačil za izstavljene situacije, zato občine izvajalcem gradbenih del sredstva izplačujejo iz lastnih proračunov. Če jim ne bi plačali opravljenega dela, bi izvajalci znova prekinili dela. Trenutno je pri pregledu na ministrstvu situacija iz januarja letos, tako da za letos opravljena dela s strani države občine še niso dobile sredstev. Županjo skrbi, da do septembra prihodnje leto, ko poteče tudi pogodba o sofinanciranju, ne bodo uspeli poplačati vseh del. Vizjaka so zato prosili, da se zavzame za projekt in minister je to po njenih besedah obljubil.

To je potrdil tudi minister Vizjak, ki je po končanem delovnem posvetu vlade ob začetku obiska na Koroškem poudaril, da je močna politična volja, da se projekt izvede, in obljubil, da bodo "presegli nepotrebne birokratske ovire".

Projekt z uradnim imenom Oskrba s pitno vodo v porečju Drave - 3. sklop je v bruto vrednosti ocenjen na 50 milijonov evrov. Sofinancirata ga država in evropski kohezijski sklad in je skupni projekt občin Muta, Vuzenica, Radlje ob Dravi, Podvelka in Dravograd. Slednja je kot vodilna občina pri projektu z družbo Riko pogodbo podpisala marca 2016.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes