Koroški reševalci poudarjajo izobraževanje
Koroški reševalci poudarjajo izobraževanje
05.11.2019 02:01 Uredništvo

Zdravstveno rešealni center Koroške ob osnovni dejavnosti vse bolj poudarja tudi področje izobraževanja tako za svoje ljudi kot za širško javnost.

ZRCK ima 82 zaposlenih in je lani izvedel 4656 nujnih intervencij na terenu ter oskrbel več kot 4600 življenjsko ogroženih bolnikov. V zavodu, ki so ga ustanovile koroške občine, ugotavljajo, da je nujnih intervencij na terenu vsako leto več.

Ob osnovni dejavnosti zavod v zadnjem obdobju aktivnosti precej usmerja tudi na področje izobraževanj in dodatnih projektov. Tako je med drugim nosilec pilotnega projekta z naslovom Nisi sam, ki je usmerjen v psihosocialno pomoč zdravstvenim reševalcem in zdravstvenim dispečerjem.

Ti se, kot kaže praksa, pri delu zelo pogosto srečujejo s travmatičnimi situacijami, stresom in stiskami, ki imajo vpliv tudi na njihovo psihično zdravje. To je pokazala tudi v okviru projekta opravljena raziskava.

Eden od rezultatov projekta je priprava strokovnih smernic za delovanje programa zaupništva. Na tej podlagi so doslej izobrazili 25 licenciranih zaupnikov iz vrst reševalcev in dispečerjev po vsej Sloveniji, ki so usposobljeni zato, da kolegom nudijo psihosocialno podporo na osnovni ravni.

Cilj projekta je mrežo zaupnikov še razširiti, je na današnji novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem povedala direktorica ZRCK Marijana Kašnik in napovedala pripravo celovitega modela psihosocialne podpore v službi nujne medicinske pomoči. Ob tem pa je opozorila, da sam model ne bo dovolj, potrebno bo razbliniti še stigmo, ki spremlja psihosocialne težave posameznikov.

ZRCK, ki se je lotil tudi pridobitve mednarodne akreditacije za dejavnost nujne medicinske pomoči, je tudi učni zavod. Izvaja različna izobraževanja za laično in strokovno javnost, med drugim na teme prve in nujne medicinske pomoči, izvaja izobraževanja za prve posredovalce in izobraževanja za pedagoške delavce.

V sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem v novembru organizira tudi izobraževanje za mamice z manjšimi otroki o tem, kako se odzvati ob najpogostejših bolezenskih ali nezgodnih stanjih pri otrocih.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes