Pokrajine

Koroška ne bo svoja pokrajina?
Koroška ne bo svoja pokrajina?
17.10.2019 20:58 Artur Švarc

Novi predlog uvedbe pokrajin v Sloveniji bi Koroško stišale k Velenju.

Strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika predvideva 10 pokrajin in 2 mestni občini s posebnim statusom, Maribor in Ljubljana.

Strokovnjaki spet odločajo o nas Korošcih in strokovna skupina je zdaj z 12 pokrajin prišla na 10 pokrajin, kjer Korošci pristanemo v paketu s Šaleškim in savinjskim koncem.

Za sedež Koroško-šaleške pokrajine bi določili Slovenj Gradec, za sedež njenega pokrajinskega sveta Velenje in sedež sveta občin Ravne na Koroškem.

Še vedno gre za zgolj študijo, ki pa jo mora potem sprejeti in požegnati politika.

Minister za javno upravo Rudi Medved je na novinarski konferenci po današnji seji vlade dejal, da se vlada formalno v proces ni vključila, da pa spremljajo in podpirajo "način, kako se rojevajo ideje o pokrajinah". Dodal je, da so večkrat povedali, da če v zadnjih desetih letih pokrajin ni bilo možno ustanoviti od zgoraj navzdol, je prav, da je tokrat drugače.

Močno dvomimo, da bo taka rešitev pri Korošcih naletela na pozitiven odziv, nenazadnje je Koroška edina zgodovinska pokrajina v Sloveniji, ki pa je v zadnjih sto letih deležna statusa pozabljenega konca v kar nekaj državah. 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes