3. razvojna os

Bo vlada grobar koroške avtoceste?
Bo vlada grobar koroške avtoceste?
30.08.2019 13:04 Uredništvo

V prostorih Mestne občine Velenje se je dopoldne sestal koordinacijski odbor za spremljane izgradnje 3. razvojne osi na Koroško, na katerem je koroška delegacija zavzela jasno stališče, da pričakujemo Korošci še letos prvo lopato. Vse pa je odvisno od poroštvenega zakona, ki bi omogočil finančno konstrukcijo projekta.

 

Državni sekretar na Ministrstvu za finance Alojz Stana je na sestanku zagotovil, da ministrstvo ne nasprotuje 3. razvojni osi. Povedal je, da so se na njihovem ministrstvu opredelili in podali pripombe do predloga poroštvenega zakona o velikih infrastrukturnih projektih, ki ga je v proceduro vložilo Ministrstvo za infrastrukturo. Stana je še opozoril, da je potrebno nekatero področje predloga zakona uskladiti.

Koroška delegacija je vztrajno ponavljala, da letos pričakuje prvo lopato na koroški hitri cesti. To so poudarili tako župana dr. Tomaž Rožen in Tilen Klugler, poslanec Jani Prednik in tudi koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik. Vsi so prisotne opozorili, da če se poroštvo za 3. razvojno os ne bo sprejelo, bo vlada Marjana Šarca grobar tega projekta. Namreč sprejem poroštva pomeni ključno in zadnjo zeleno luč za vstopnico pričetka gradnje 3. razvojne osi na Koroško.

Koalicija ima še do ponedeljka 2. septembra čas podajati pripombe na predlog poroštvenega zakona za velike infrastrukturne projekte. Nato pa bo znana procedura, kdaj bo zakon predlagan na sejo vlade. Korošci pričakujemo, da bo septembra vlada o predlogu zakona odločila in ga bo poslala v končni sprejem v Državni zbor.

Aljaž Verhovnik je v primeru, da poroštvo za 3. razvojno os ne bo sprejeto, napovedal državljansko nepokorščino v Ljubljani. Povedal je, da je iniciativa že pričela priprave za organizacijo javnega zborovanja, ki bo realizirano, če vlada Marjana Šarca poroštva za 3. razvojno os ne bo potrdila.

 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes