Peticija

Andreja Galinec: Predaja peticije je šele začetek!
Andreja Galinec: Predaja peticije je šele začetek!
18.08.2019 20:34 Urša Prosenjak Andreja Galinec osebni arhiv

Ravenčanka Andreja Galinec je minuli petek skupaj z Nevenko Lukič Rojšek iz društva Anima predala ministru Simonu Zajcu peticijo s podpisi 13 500 somišljenikov, ki so strnili vrste v boju za rešitev medvedov in volkov.

Andreja Galinec je 20. junija letos, takoj po sprejetju interventnega zakona o odvzemu 200 medvedov in 11 volkov, izdala spletno peticijo, ki jo je že v prvem tednu po objavi podpisalo več kot 10 000 ljudi. Že 26. junija, ko je bilo zbrano zadostno število podpisov, je Ministrstvo za okolje in prostor zaprosila za določitev termina za predajo peticije. Odgovora ni prejela, dva dni kasneje pa je interventni zakon stopil v veljavo. V boju jo je medtem podprlo tudi društvo za dobrobit živali Anima, v juliju pa je potekala ocena o ustavnosti zakona. Šele 16. avgusta je Ministrstvo določilo datum predaje peticije.

»V petek ob deseti uri je minister Simon Zajc prevzel peticijo, ki sva mu jo predali z Nevenko Lukič Rojšek, predstavnico društva za dobrobit živali Anima. Po tem smo z ministrom ob odsotnosti medijev še kakšnih 15 minut razpravljali o problematiki odstrela. Tudi on je proti odstrelu, vendar zakona ne more več razveljaviti. Zakon je šel skozi po hitrem postopku ravno zaradi tega, da ga ne bi bilo možno ustaviti,« je za naš portal povedala  Andreja Galinec.

Čeprav odstrela niso uspeli preprečiti, pa v odzivu ministra vidi upanje na ustrezno rešitev nastale situacije.

»Minister je zatrdil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bi nekaj medvedov in volkov preselil v države EU, tja, kjer jih primanjkuje. Vztrajal bo tudi pri tem, da bodo kmetje v bodoče uporabljali vse predvidene zaščitne ukrepe za svoje živali, pri čemer mu bo v veliko pomoč tudi 13.500 podpisov peticije, s katerimi bo lahko utemeljeval interese ljudstva.«

Predaja peticije pa ni zaključek, ampak šele začetek. Galinčeva pojasnjuje, da se bo najverjetneje organiziral tudi protest v Ljubljani, saj veliko ljudi ne deli mnenja kmetov, lovcev in Zavoda za gozdove, da imajo ljudje vedno prednost pred naravo in živalmi. »Ljudje smo naš planet spremenili v plantaže, farme, klavnice in smetišča, uničili smo podnebje, zastrupili in onesnažili zemljo, vodo in zrak. Iztrebili milijone ostalih vrst. Kdaj se bo to končalo? Mi upamo, da ne takrat, ko bo zadnji človek na zadnji kapljici nafte spekel zadnjo podgano.«

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes