Mednarodni teden dojenja

Koroške mamice: dojenje je najboljša popotnica otrokom
Koroške mamice: dojenje je najboljša popotnica otrokom
06.08.2019 13:34 Lucija Mumel

Ob mednarodnem tednu dojenja je v soboto, 3. avgusta 2019, na Ravnah na Koroškem potekal že tretji festival Dojiva se. Festival, ki je letos nosil sporočilo »Zaupam si«, povezuje noseče in doječe mamice, da si izmenjujejo izkušnje, informacije in znanja o dojenju, ter si nudijo podporo. Letos so srečanja istočasno potekala v kar 15 krajih po Sloveniji.

Koroške mamice smo se tokrat družile v prijetnem ambientu hostla Punkl, kjer smo si v ženskem krogu zaupale vsakodnevne težave, s katerimi se srečujemo, si podelile nasvete in besede razumevanja in podpore. Obiskovalke festivala so brezplačno prejele tudi vodnik Zaupam si, ki je poln koristnih in realnih informacij o nosečnosti in materinstvu. Že na srečanju pa smo sklenile, da bomo festival naslednje leto povzdignile na še višjo raven, da bo dosegel še več koroških mamic.

Festival se je »rodil« pred 6 leti, znotraj podporne fb skupine Dojiva se, kjer verjamemo, da je dojenje najboljša hrana za novorojenčke in dojenčke. Še več: dojenje je več kot le zadovoljevanje prehranskih potreb, ampak tudi tolažba, občutek varnosti in topline. Za zdrav razvoj otroka, njegovo čustveno stabilnost in odraščanje je dojenje najboljša popotnica. Zato si v podporni skupini in tudi s sobotno akcijo prizadevamo, da zagotovimo novim mamicam podporo, pomoč, nasvet. S podporo jih želimo opogumiti, da z dojenjem kljub pogostim začetnim težavam ne odnehajo. Pri tem se med seboj povezujemo in si medsebojno pomagamo.

Ob tem bi posebej poudarila tudi to, da je prav vsaka mamica najboljša mama svojemu otroku, če je dojila ali ne. Včasih enostavno zaradi pomanjkanja podpore, znanja ali zdravstvenih težav dojenje ne steče, povsem legitimna pa je tudi odločitev vsake posameznice, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov ne želi dojiti.

Organizator festivala je Veva, spletna šola za starše, ki ponuja vrsto uporabnih vsebin in predavanj o nosečnosti, dojenju, vzgoji in družini.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes