Po vezenih meandrih in labirintih še izdelovanje vitraja
Po vezenih meandrih in labirintih še izdelovanje vitraja

Kakšen mora biti status v pokrajinski ureditvi Koroške?

01.08.2019 11:08 raum AU

V sklopu projekta Živela ustvarjalnost!, ki ga organizirajo člani društva raum AU, je bilo ponovno zelo kreativno. Tokrat je za ustvarjalen navdih poskrbela Alenka Seničar.

Kot nam je zaupal predsednik društva, Rado Carlo Poggi, temu botruje tudi dejstvo, da je sodelujočim ustvarjalcem sicer skupna ljubezen do kreativnosti, izrazni medij pa raznolik, s čimer nagovarjajo širši krog potencialno zainteresiranih. 

Po vezenih meandrih in labirintih še izdelovanje vitraja


Da smo Korošci nasplošno zelo ustvarjalno zainteresirani in pri tem tudi sami izredno kreativni, pa je prepričana tudi Alenka Seničar, ki je v sklopu projekta izvedla ustvarjalno delavnico – izdelovanje vitraja.

Po vezenih meandrih in labirintih še izdelovanje vitrajaIzvedeli smo, da je vitraj, tudi vitraž, stekleno, večinoma iz več barvnih elementov sestavljeno okno, pri čemer so med steklenimi deli kovinske pregrade, ki tvorijo oporo strukture ter da se izraz lahko nanaša na obarvano steklo kot material ali na delo, nastalo iz njega in da lahko izdelovanje vitrajev štejemo tako za umetnost kot za obrt.

Po vezenih meandrih in labirintih še izdelovanje vitrajaIn ker se je v vsej svoji tisočletni zgodovini izraz uporabljal skoraj izključno za okna cerkva in drugih pomembnih objektov, bo tudi na delavnici ustvarjen vitraj, pri katerem so sodelovali uporabniki PUM-a, doma starostnikov, Gimnazije Slovenj Gradec in vsa zainteresirana javnost, dobil prav posebno mesto – krasil bo izložbo Gledališča v mestnem jedru Slovenj Gradca ter trajno opominjal na pomen kreativnosti kot gonila družbenega napredka.

Po vezenih meandrih in labirintih še izdelovanje vitrajaŠe vedno pa prisrčno vabljeni v prostore društva raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec, kjer je do 4. avgusta na ogled razstava Alenka Seničar in Neprekinjena nit pripovedi vezenih meandrov in labirintov.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes