Filmski spektakel

Slovenj Gradec se pripravlja na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!
Slovenj Gradec se pripravlja  na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!
16.07.2019 12:25 Urša Prosenjak

V Slovenj Gradcu je že vse v znamenju prihajajočega festivala SHOTS - mednarodnega festivala kratkega filma, ki se mu pridružuje tudi Zebra - festival animiranega filma. Festival je v le nekaj letih svojega obstoja pridobil mednarodni ugled in velja za enega najboljših tovrstnih dogodkov v svetovnem merilu. Že pred začetkom pa so organizatorji ponudili kratek vpogled v dogajanje, ki bo zaznamovalo konec julija in začetek avgusta.

Slovenj Gradec se pripravlja  na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!

SHOTS ekipa, ki šteje 11 članov (Tomo Novosel, Maša Flogie, Andreja Kragelnik, Jernej Kovač Myint, Anika Grabec, Miša Javornik, Mojca Kunej, Simon Žvikart, Aleksander Smode, TilenBreznik in Lena Grabec) v letošnjem letu pripravlja pravi filmski teden v Slovenj Gradcu, ki bo brezplačen za vse obiskovalce. Svojo predanost filmski kulturi, katero se trudijo že od svojega začetka (2016) obuditi in v še večji meri vrniti v mesto, želijo prenesti prav na vse, zato so v letošnjem letu pripravili kar dva festivala, ki odpirata prostor vsem generacijam.

Slovenj Gradec se pripravlja  na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!

Filmski teden se bo pričel s festivalom animiranega filma za otroke in mladostnike Zebra, ki bo potekal v soboto in nedeljo, 27. in 28. julija 2019, v mestnem jedru Slovenj Gradca na kar štirih različnih prizoriščih: SHOTS pisarna, D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej in Rojstna hiša Huga Wolfa. Filmi se bodo vrteli od 9.30 do 17.00 (na vsake pol ure sebo filmski sklop ponovil). Vse informacije o festivalu bodo na voljo na info točki, ki bo v času festivala postavljena na prizorišče pri kipu Venetskega konja (ploščad pred KGLU in KPM). Med 13.00 in 14.00 si bo Zebra vzela filmsko pavzo in se okrepčala z Zebra dobrotami, ki bodo navoljo ves dan pri gostinskih ponudnikih. Obiskovalci si jih bodo lahko po promocijski cen iprivoščili z Zebra kupončkom, ki ga bodo dobili ob ogledu filmskega programa. Skozi dvodnevno festivalsko dogajanje bo prikazanih 23 animiranih filmov iz 16 različnih držav. Animirani filmi so primerni za otroke od 5. leta dalje, izjema je prizoriše v SHOTS pisarni, kjer se bo vrtel vsebinsko zahtevnejši program in je zato primernejši za mladostnike od 15. leta dalje. Vsekakor pa je prav vsak sklop primeren za starejše, saj ustvarjalci Zebre poudarjajo, dane obstaja kaj takšnega kot “biti prestar za risanke”.

Slovenj Gradec se pripravlja  na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!

Zebri so bodo pridružili Čajnica Peč, Čokoladica, Ars Cafe, Tine frizer in skupina Vesele žabe, kibodo z ekskluzivno ponudbo pripomogli, da mesto postane pravo filmsko prizorišče. Na voljo bo igralnica na prostem (Ars Cafe), ekipa Tine frizerja bo od 14.00 do 17.00 skrbela za “filmskefrizure” obiskovalcev, skupina Vesele žabe pa bo krasila obraze z barvami za poslikavo.Festival Zebra bo postregel s prav posebno premiero kratkega animiranega filma Zebra gre na dopust, ki so ga ustvarili mladi animatorji: Nika Pavše, Tinka Ivartnik, Ištvan Valič in Mark Luka Oštir, ki so se udeležili Zebrinih delavnic. Kratki animirani film bo premierno predvajan v soboto in nedeljo na koncu vsakega programskega sklopa na vseh štirih prizoriščih.

Slovenj Gradec se pripravlja  na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!

Filmski teden se bo v ponedeljek, 29. julija 2019, nadaljeval na Prevaljah, kjer bo potekal SHOTS večer najboljših kratkih filmov preteklih edicij. Odvil se bo v Družbenem domu, s pričetkom ob20.00. Konec filmskega tedna bo od četrtka, 1. avgusta 2019, do sobote, 3.avgusta 2019, zaznamoval zdaj že dobro poznani mednarodni filmski festival SHOTS, ki letos poteka že četrto leto, pred dvorcem Rotenturn. V treh večerih bo prikazanih 22 izjemnih kratkih filmov iz 14 različnih držav; letošnja edicija bo prvič doslej postregla s filmi iz Kolumbije, Islandije, Portugalske, Hrvaške, Črne gore in Brazilije. Filmski program se bo vsak večer pričel ob 21.00,obfestivalsko dogajanje pa ob 19.00.Zadnji večer bo potekala razglasitev zmagovalcev obeh festivalov po izboru mednarodne štiričlanske žirije in podelitev nagrad.

Slovenj Gradec se pripravlja  na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!

Dogajanje bo tudi letos glasbeno in kulinarično obarvano. V petek, 2. avgusta 2019, bo vzdušje popestrila glasbena skupina Jazoo, ki bo nastopila ob 20.00. Vsak večer v goste prihajata kmečki turizem iz Šentanela, ki bo obiskovalcem ponujal tradicionalno koroško sladico “kvočevi nudli” in gostinska ekipa iz Ormoža, ki bo v svoji unikatni prenosni krušni peči pekla slastne pice. Za pijačo bo tudi letos skrbela zdaj že tradicionalna ekipa Čajnice Peč.

Slovenj Gradec se pripravlja  na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!

Festival SHOTS avtorje sprejetih filmov vsako leto povabi v Slovenj Gradec. Kot posebni gostje so deležni edinstvenega turistično-kulinaričnega programa, ki ga za njih pripravi festivalskaekipa v sodelovanju s kmečkimi turizmi na Koroškem. Velik del festivala je torej posvečen tudi filmskim gostom, ki se v veliki večini s svojo prisotnostjo odzovejo na povabilo in tako dober glas o mestu ponesejo širom sveta. Vsako leto imajo prav oni možnost oceniti festival, gledena gostoljubje, ponudbo, kvaliteto filmskega programa in obfestivalskega dogajanja – SHOTS je že četrto leto po mnenju filmskih gostov ocenjen kot eden izmed najboljših 100 filmskih festivalov na svetu, kar pomeni, da se uvršča na lestvico 20 najbolje ocenjenih filmskih festivalov v Evropi. Novost letošnjega leta je, da bodo lahko obiskovalci festivala spoznali povabljene filmske goste že v sredo, 31. julija 2019, v Čajnici Peč, ob 20.00, na predfestivalskem večeru. Podroben program in dodatne informacije so objavljene na spletni strani shots.si ter na uradni Facebook strani obeh festivalov: SHOTS Film Festival in Zebra: festival animiranega filma.

Slovenj Gradec se pripravlja  na enega najboljših filmskih festivalov na svetu!

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes