Film

Koroška premiera mednarodno nagrajenega filma naše režiserke Sonje Prosenc
Koroška premiera mednarodno nagrajenega filma naše režiserke Sonje Prosenc
29.06.2019 11:14 Urša Prosenjak Roman Novak, Nika Hölcl Praper

V atriju graščine Rotenturn so premierno predvajali film Zgodovina ljubezni, drugi celovečerec koroške režiserke Sonje Prosenc.

Film Zgodovina ljubezni je že v času razvoja prejel kar nekaj mednarodnih nagrad, svetovno premiero pa je doživel v tekmovalnem programu v Karlovih Varih, kjer je prejel posebno omembo žirije. Sonja Prosenc je tako postala prva slovenska režiserka celovečernega filma, nagrajena v glavnem tekmovalnem programu kakšnega od festivalov A kategorije. Tokratna projekcija filma je nekaj posebnega tudi zato, ker se je režiserka z njim predstavila domačemu, koroškemu občinstvu.

Koroška premiera mednarodno nagrajenega filma naše režiserke Sonje Prosenc

Zgodovina ljubezni na neobičajen način pripoveduje zgodbo, s katero se zlahka poistovetimo. Pripoveduje o spopadanju z izgubo bližnjega. Navdih je režiserka črpala v lastni izkušnji izgube, kar občutjem protagonistov v filmu daje dodaten pridih avtentičnosti. Poetičen film nas s sliko in zvokom popelje v notranje svetove glavnih junakov in nam skoraj brez dialogov pripoveduje zgodbo ter utemeljuje, da je Sonja Prosenc resnično mojstrica režije.

Poleg režiserke Sonje Prosenc sta pri filmu sodelovali še dve Slovenjegradčanki, Nastja Kotnik Minik kot izvršna producentka, na snemalnem setu pa se je za nekaj dni ekipi pridružila tudi fotografinja Katja Goljat.

Ker igra glasba v filmu pomembno vlogo, spremljajo projekcije nastopi priznanih glasbenikov. Tako je bilo tudi tokrat. Za glasbeni uvod v slovenjgraško projekcijo filma je s sodelavci poskrbela Maja Kastratovik s svojo skladbo Navdih.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes