Konec 2. svetovne vojne

Poljana, le zadnji boji na slovenskih tleh
Poljana, le zadnji boji na slovenskih tleh
05.05.2019 12:57 Artur Švarc

Večina se iz osnovne šole spomni, da naj bi prav na Poljani potekali zadnji boji v drugi svetovni vojni na evropskih tleh, kar pa je čista zgodovinska neumnost in netočnost.

14. in 15. maja 1945 so se na Poljani udarili partizanska vojska in večinoma vojska NDH, ki se je skušala prebiti do Pliberka in se predati Angležem, ki so zasedali Podjuno. Naivno so pričakovali, da bodo z njimi ravnali drugače, vendar je med zavezniki bil že davno sprejet dogovor, da z domačimi kolaboracionisti račune poravna vsaka država sama. Šele 15. maja, ko so na Holmec prišli Angleži s tanki, so se pripadniki vojske NDH predali.

In to naj bi bili zadnji boji v drugi svetovni vojni na evropskih tleh, kar pa ne drži in je popolnoma napačna teza. Boji na Poljani so bili le zadnji boji na slovenskih tleh, niti niso bili to zadnji boji v Jugoslaviji, kaj šele na evropskih tleh.

Ko je orožje 15. maja opoldne na Poljani potihnilo, je bilo v Evropi še kar nekaj žarišč.

Kljub temu, da se je vojna uradno končala 9. maja, se je vojna na Češkem končala 12. maja z bitko za Slivice. 14. in 15. maja se je kot rečeno zgodila bitka na Poljani, 16. maja se je po kratkem boju predala nemška garnizija na Alderneyu, enem od Kanalskih otokov.

Tudi boji z Nemci so se odvijali še do 20. maja na nizozemskem otoku Texel, kjer so se nemški vojaki spopadli s svojimi nekdanjimi gruzijskimi kolaboracionisti. Nazadnje pa je vseeno pokalo prav na jugoslovanskih tleh, ampak ne na Poljani.

Za zadnje boje v Evropi uradno tako velja bitka pri Odžaku na severu Bosne, kjer so se od 19. aprila pa vse do 25. maja 1945 borili Partizani in vojaki NDH. Potek bitke je bil dolgo časa neznanka, šele junija 1975 so o njej pisali v srbskem časopisu NIN, takrat pa so bili naši šolski programi že napisani in to narobe. V bivši državi je o bitki med bratskimi narodi o tem bilo prepovedano pisati, po članku v NIN-u pa se je bitka, ki se je končala z zmago partizanov 25. maja, vendarle začela pojavljati tudi v jugoslovanskih zgodovinskih knjigah.

Tako 18. maja na Poljani ne bo proslava ob zadnjih bojih na evropskih tleh, kot lahko zasledimo na vabilih, pač pa le na slovenskih tleh. Zakaj prihaja do takih napak in zgodovinskih netočnosti, pa lahko le ugibamo.

In še zanimivost, zadnja nemška enota se je brez bojev predala šele 4. septembra 1945, ko je bila vojna končana tudi na Pacifiku. Manjša enota je bila nastanjena na otoku Svalbard visoko v arktičnem krogu nad Norveško. Vremenska postaja je v začetku maja izgubila radijsko zvezo z Nemci na Norveškem in se jim ni sanjalo, da je vojne konec. Po naključju so jih odkrili norveški ribiči in jih odpeljali s sabo domov.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes