Dravograd

Namesto opravičila pametovanje
Namesto opravičila pametovanje
03.05.2019 10:55 Artur Švarc

Danes je svetovni dan svobode medijev in prav je, da spomnimo na zgodbo lokalnih vladarjev, ki si to razlagajo po svoje.

Lani jeseni smo na portalu, ki ga prebirate, zapisali zgodbo o tem, da je občina Dravograd druga najbolj zadolžena občina v Sloveniji. S podatki, ki so nam na voljo s strani strokovnih služb in z navedbo specializiranega medija, točneje Financ, smo očitno dregnili v osje gnezdo. Tako je februarja na seji občinskega sveta županja Marijana Cigala javno napadla urednico našega portala, Uršo Prosenjak, da piše neumnosti in da nima pojma.

Zgodba gre takole:

Citiramo: »To je bil nek članek, gospe Prosenjakove, če se ne motim… in ni bil pravilno obrazložen in ni blo tud ne prav, da se je to pojavljalo v medijih, če ni pravilno… predložen.«

Na izjavo županje se je nato navezala Rosanda Kotnik, ki je izjavo pospremila z izrazitim posmehom in omalovažujočo kretnjo. Citiramo: »Članek, ki je bil objavljen v enem izmed medijev je napač… v bistvu napačno…to ni šlo za zadolževanje, to je šlo za naše obveznosti.«

Negativne konotacije so bile za tem izražene še tretjič, tokrat ponovno s strani gospe županje. Citiramo: »Ja, saj prav, da ste vprašali, ker ni bil pravi članek.«

Ogorčeni nad dejstvom, da kljub temu, da smo majhen lokalni medij, ne bomo pustili napada na neodvisno novinarsko delo, sploh, ker so bila dejstva o članku na seji občinskega sveta prikazana napačno, pa bi lahko občina kadarkoli zahtevala popravek, je naša urednica 24. februarja občini poslala zahtevek, da se županja za svoje izjave na naslednji občinski seji marca 2019 opraviči. Tega seveda ni storila. Mesec dni kasneje je na uredništvo prišel dopis, v katerem županja še enkrat pojasnjuje svoj vidik obračanja in preračunavanja številk, o opravičilu za napad na naše delo pa ni ne duha, ne sluha.

Že lepo in prav, da si je gospa prva dama Dravograda vzela čas in strokovno razložila način izračunov obveznosti občin, za kar ji izrekamo vso priznanje, vendar smo ta dopis, ker manjka ključni parameter – opravičilo urednici – vzeli le kot zanimivo domače branje.

Lahko bi lahko objavili tudi pojasnilo županje, vendar prav zaradi dejstva, da do pričakovanega opravičila ni prišlo, le do pojasnila, da ni bila prepričana, ali je to pisala Prosenjakova, kaj šele da bi z našim medijem komuncirali o popravku ali prikazu nasprotnih dejstev, tega ne bomo storili, niti nam ni treba storiti.

Dejstvo je, da v občini Dravograd z denarjem delajo kot… pa saj poznate tisto o domači živali in mehu (nesmiselnih projektov je malo morje), nenazadnje je županja javno povedala, da občina Dravograd kreditira celo (nepotrebno) investicijo v dravski vodovod, ki bo v končni fazi nekajkrat podražil ceno vode za končne uporabnike po vsej dolini.

In dejstvo je, da jim katastrofalno šepajo odnosi z javnostmi, pravzaprav jih na občini Dravograd sploh ni. Kadar obstaja le en prav po vzoru Ludvika XIV, Država, (občina) to sem jaz, potem dialoga in komunikacije s sedmo silo ne more biti. Razen takrat, ko gre za servilnost nekaterih lokalnih medijev, ki občini pristransko delajo PR, a to je že druga zgodba.

Da v takih zgodbah nismo samo, potrjuje tudi zadnji incident z Večerom Koroška, ko je županja na občinski seji zanikala izjave, ki jih je 15. aprila dala novinarki tega medija. Danes so na Večer Koroška ostro odgovorili na očitke županje Dravograda, da neprofesionalno opravljajo svoje delo, sploh če ne pišejo po (njenem) nareku. Odgovor Petre Lesjak Tušek v imenu uredništva Večer Koroška je vreden branja!

Ali kot je nekoč nekje nekdo zapisal.

»Novinarsko delo je samo tisto, ki raziskuje in odkriva nepravilnosti, vse ostalo je PR.«

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes