Koroška avtocesta

Mladinska iniciativa zgrožena nad političnimi pritiski na neodvisno sodstvo
Mladinska iniciativa zgrožena nad političnimi pritiski na neodvisno sodstvo
13.04.2019 22:38 Urša Prosenjak Aljaž Verhovnik osebni arhiv

Saga o koroški avtocesti dobiva nove razsežnosti. Še ta mesec je pričakovati razsodbo ustavnega sodišča glede umestitve trase, v petek dopoldne pa je poslanec NSi Aleksander Reberšek skupaj z Občino Braslovče in tamkajšnjo civilno iniciativo sklical tiskovno konferenco in ogled trase, ki naj bi bila neprimerna. Dejstvo, da so se za ta korak odločili tik pred razsodbo ustavnega sodišča, je več kot zgovorno.

Člani odbora DZ RS za infrastrukturo, ki so si ogledali domnevno neprimerno traso, naj bi s tem izražali prikrito nasprotovanje hitri cesti na Koroško. 

Nad dogajanjem v Braslovčah je zgrožen tudi Aljaž Verhovnik, gonilna sila Mladinske iniciative za 3. razvojno os, ki poudarja, da Korošci ne odstopamo od začetka gradnje konec letošnjega leta.

»Vlada Republike Slovenije je januarja 2017 sprejela uredbo o državnem prostorskem načrtu za traso F2-2 (DPN Šentrupert – Velenje). Ta je bila sprejeta šele štiri leta po tem, ko je bil leta 2013 sprejet DPN Velenje – Slovenj Gradec. Dokler odločitev o trasi 3. razvojne osi v odseku med štajersko avtocesto in Velenjem ni bila znana, smo bili Korošci dolga prikrajšani za pričetek gradnje hitre ceste na Koroško. Ko je januarja 2017 Vlada končno potrdila traso do Velenja, je to pomenilo zeleno luč za pričetek projektiranja in gradnje koroške hitre ceste. Leto dni za tem so občini Braslovče in Polzela skupaj s združenimi civilnimi iniciativami iz Braslovč in okolice vložili ustavno presojo za uredbo o DPN Šentrupert-Velenje. S tem so omenjeni akterji sprožili rdečo luč za koroško hitro cesto. Korošci še danes trepetamo, kakšna bo odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije in kakšne posledice bo ta imela za pričetek gradnje severnega dela 3. razvojne osi.

Zato v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os ogorčeno spremljamo današnje dogajanje v Braslovčah, ko poslanci odbora za infrastrukturo, z dogodkom pritiskajo na neodvisno vejo sodne oblasti in to tik pred odločitvijo o usodi trase F2-2. Zavedajmo se, da vsako spreminjanje trase za Koroško pomeni več letni zamik pri pričetku izgradnje 3. razvojne osi.

Ker so v Braslovče vabljeni tudi ministrice in ministri ter varuh človekovih pravic, naše ogorčenje pošiljamo tudi na te naslove. Javnost obveščamo, naj bo pozorna, katere politične stranke s figo v žepu dajejo podporo koroški hitri cesti in kdo bo moral prevzeti odgovornost za koroško prometno odrezanost,« dodaja Aljaž Verhovnik v izjavi za javnost. 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes