Odprto pismo

Mladinska iniciativa: Korošci smo šokirani nad dinamiko izgradnje 3. razvojne osi!
Mladinska iniciativa: Korošci smo šokirani nad dinamiko izgradnje 3. razvojne osi!
09.01.2019 19:12 Urša Prosenjak

Zaradi nedavnega razvoja dogodkov v zvezi s projektom koroške avtoceste je danes Mladinska iniciativa za 3. razvojno os na ministra Mira Cerarja naslovila odprto pismo. Objavljamo ga v celoti.

Spoštovani minister in predsednik SMC dr. Miro Cerar!

Marca 2015 ste ob obisku Koroške na Prevaljah, takrat kot predsednik vlade, javno obljubili, da se bo v letu 2019 pričela izgradnja 3. razvojne osi na odseku od avtoceste A1 do Slovenj Gradca. V času vaše vlade je bil storjen napredek. Na odseku A1-Velenje je bila po dolgih letih sprejeta uredba o državnem prostorskem načrtu. Spomnimo, da je ta na odseku Velenje-Slovenj Gradec sprejeta že od leta 2013. Žal je prišlo do ustavne presoje te uredbe in Korošci spet čakamo…

Ne glede na vse, se je projektiranje odseka Velenje – Slovenj Gradec pričelo poleti 2018, moralo pa bi se decembra 2017. Med Korošci, sosednjo Savinjsko-Šaleško regijo in Ministrstvom za infrastrukturo je bil julija 2017 podpisan poseben Protokol o izgradnji 3. razvojne osi na Koroško. Časovnica protokola sledi Vaši obljubi, da se bo decembra 2019 pričela gradnja 3. razvojne osi na odseku Šentrupert-Velenje-Slovenj Gradec.

Zakaj vam pišem?

Decembra 2018 smo bili predstavniki Mladinske iniciative za 3. razvojno os in Odbora za izgradnjo 3. razvojne osi na Koroško negativno presenečeni in šokirani s strani Družbe za avtoceste Republike Slovenije (v nadaljevanju DARS), saj je ta predlagala novelacijo časovnice izgradnje 3. razvojne osi na Koroško. Začetek gradnje se iz leta 2019 zamika v leto 2020, zaključek gradnje pa iz leta 2023 kar v leto 2026.

Nad takšnim pristopom dela s strani DARS smo zelo razočarani. Imamo občutek, da država in njene službe k temu projektu ne pristopajo z dovolj volje. Prepričani pa smo, da obstaja dovolj znanja in sredstev za realizacijo tako pomembnega projekta kot je izgradnja hitre ceste na Koroško.

Spoštovani dr. Miro Cerar!

Obljubili ste nam pričetek izgradnje 3. razvojne osi na Koroško v letu 2019, še vedno ste član vlade in predsednik ene izmed koalicijskih političnih strank. Zato se obračamo na Vas z željo, da se boste odzvali in zavzeli za realizacijo Vaših obljub!

Korošci HOČ´MO CESTO!

S spoštovanjem,
Aljaž Verhovnik, l. r.
koordinator
Mladinske iniciative za 3. razvojno os

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes