Komentar

SIJ: Najprej stavka, uro kasneje Dan odprtih vrat za šolarje
SIJ: Najprej stavka, uro kasneje Dan odprtih vrat za šolarje
28.11.2018 23:36 Urša Prosenjak Urša Prosenjak

V četrtek bodo med 13 .in 15. uro opozorilno stavkali v treh koroških družbah skupine SIJ - Metal Ravne, Ravne Systems in Zip center. V dveh omenjenih družbah pa bodo uro po koncu stavke izvedli še Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva v sodelovanju z GZS, Zavodom za zaposlovanje in Centrom za poklicno izobraževanje, kjer bodo šolarjem pomagali do odločitve za delo pri njih.

Razlog za dveurno opozorilno stavko je, da z delodajalci niso dosegli dogovora glede zvišanja plač. Sindikat SKEI namreč zahteva izenačenj plač z višino minimalne plače do 1. decembra. Svoje zahteve je sindikat sicer predstavil že na protestnem shodu na Ravnah konec oktobra. 

Le dobro uro po zaključku stavke, ki bo potekala med 13. in 15. uro pa se bodo delavcem pridružili obiskovalci - koroški osnovnošolci in dijaki. GZS namreč istega dne v popoldanskem času organizira Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, v okviru katerega uspešna podjetja v svojo sredino povabijo učence in dijake, da bi se le-ti lažje odločili za zaposlitev pri njih.

Kar samo se ponuja vprašanje, ali ne bi nemara mladi, ki so pred svojo življenjsko odločitvijo, dobili boljšo sliko o določenem poklicu in delovnem mestu ter podjetju, če bi se Dan odptih vrat začel dve uri prej. 

Delavce v njihovem boju seveda podpiramo, saj si vsakdo zasluži dostojno življenje in minimalna plača niti tega ne omogoča, zato so njihove zadeve navsezadnje še skromne. Razumljivo je tudi, da bodo ob 15. uri nadaljevali z delom vestno kot vselej. Upamo pa, da bodo mladi obiskovalci uro kasneje vendarle na njihovih obrazih lahko zaznali grenkobo in vdanost v usodo, ki je večna sopotnica njihovih življenj. Kajti tudi to bo mladim pomagalo k odločitvi za poklic.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes