Kako zdravo se prehranjujemo Korošci?
Kako zdravo se prehranjujemo Korošci?
18.10.2018 12:02 Urša Prosenjak Urša Prosenjak

Ob 16. oktobru - dnevu hrane je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil podatke raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije. Raziskava je nastala kot del mednarodne pobude in ima najdaljšo tradicijo na področju javnozdravstvenega anketnega raziskovanja v Sloveniji. Sistematično se izvaja vsake štiri leta že od leta 2001 dalje. V letu 2016 je temeljila raziskava na izbranem reprezentativnem vzorcu 15.639 oseb, starih od 25 do 74 let. Odzivnost anketirancev je bila 54,9 %. Pokazala je tudi, kakšne so prehranjevalne navade na Koroškem.

 

Pogostost splošnega nezdravega prehranjevanja na Koroškem je po podatkih NIJZ 55,2 %, kar je za 4,8 odstotne točke več od slovenskega povprečja (50,4 %), sicer pa imamo nekatere prehranjevalne navade boljše, nekatere pa slabše od povprečja.
 
Spodbudno je, da Korošci manj dosoljujemo že pripravljene jedi, prav tako pa pogosteje od ostalih Slovencev posegamo po priporočenih rastlinskih oljih. Znatno manj tudi uživamo klasično ocvrte jedi. Zanimivo je, da le 5,2 % prebivalcev tedensko ali pogosteje uživa gotove jedi iz pločevink, juhe iz koncentratov, omake za testenine in podobno, kar je najmanj od vseh regij.

Manj spodbudne so prehranjevalne odločitve Korošcev pri izbiri pijač, saj sladke pijače uživamo pogosteje od povprečja. Podobno nezdravo se obnašamo pri vnosu zelenjave v svoj jedilnik, saj jo dnevno uživa le malo več kot tretjina. Najslabše v Sloveniji pa so naše zajtrkovalne navade. Vsakodnevno namreč zajtrkuje le malo več kot polovica Korošcev, kar je najmanj izmed vseh regij.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes