Odgovor podžupana Antona Preksavca: Takšno ravnanje je neodgovorno
Odgovor podžupana Antona Preksavca: Takšno ravnanje je neodgovorno
12.10.2018 18:34 Urša Prosenjak Facebook

Podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec odločno zavrača očitke opozicijskih svetnikov in poudarja, da za njihovo odločitev ni utemeljenih razlogov. Ustavitev projekta gradnje novega zdravstvenega centra vidi kot veliko izgubo za Dravograd, prav tako pa bo nesprejetje rebalansa proračuna poslabšalo kvaliteto življenja krajanov.

Projekt gradnje zdravstvenega centra je bil pred tem že večkrat potrjen, občina je od zainteresiranih ustanov (Zdravstveni dom, Koroške lekarne), ki bi z ZC pridobile nove prostore, že pridobila podatke o njihovih zahtevah, kaj naj bo v ZC vključeno. Na podlagi tega se je naročil idejni projekt, ki je tudi bil potrjen. Na sinočnji seji bi svetniki morali potrditi, da obstaja javni interes in da lahko občina prične z aktivnostmi za iskanje zasebnega partnerja, saj bi se objekt gradil v javno - zasebnem partnerstvu, vendar so svetniki glasovali proti in tako je projekt ustavljen.

"Takšno ravnanje se mi zdi neodgovorno, saj so doslej nastali že stroški v projektu : občina se je zelo trudila, da je odkupila zemljišča od Slovenskih železnic okoli TPC Meža, naročili so se idejni projekti, najelo se je podjetje, ki vse to vodi, saj gre za zahteven projekt večje vrednosti, " pojasnjuje podžupan in dodaja, da domneva, da je v ozadju odločitve svetnikov nasprotovanje rebalansu, kar pa ne sme vplivati na to konkretno odločitev.

Prihodnosti projekta ne upa napovedati, ga pa skrbi, saj je gospodarska situacija v tem trenutku idealna, v enem letu pa se lahko drastično spremeni.

Tudi trditve svetnikov, da bi se z rebalansom določeni projekti umaknili, zavrača kot zavajajoče. "Vsi projekti tečejo v skladu s finančnimi zmožnostmi, v teh dneh se odpirajo ponudbe za projekte širitev in rekonstrukcij cest na Robindvor in Podgrad," pojasnjuje in poudarja, da se je rebalans predlagal zaradi prerazporeditve sredstev na prioritetna področja. Občina je namreč iz naslova evropskih sredstev pridobila okoli 800.000€ manj, kot je bilo prvotno predvideno, obenem pa so se močno povečali odhodki na področju sociale in vzdrževanja cest. Storitve v socialnovarstvenih zavodih, kjer ima občina Dravograd svoje občane, so se močno podražile, prav tako se je povečalo število teh občanov. Znatno se je zaradi hude zime in vetroloma povečal tudi strošek vzdrževanja cest, zato je denar, predviden za ta namen, že porabljen in bi ga bilo treba prenesti iz naslova projektov, ki lahko nekoliko počakajo. "Zdaj bo verjetno tudi vzdrževanje cest obstalo, saj za ta namen ni več denarja, občina pa ne sme naročiti storitve, ki že vnaprej finančno ni pokrita," je zaskrbljen podžupan Anton Preksavec. 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes