Dravograd

Svetniki: odločitve o 6-milijonski investiciji spadajo v naslednji mandat
Svetniki: odločitve o 6-milijonski investiciji spadajo v naslednji mandat
12.10.2018 11:52 Urša Prosenjak Facebook

Svetniki občine Dravograd so na včerajšnji zadnji seji v tem mandatu z 9 glasovi proti zavrnili predlog rebalansa proračuna in nadaljevanje postopkov gradnje novega zdravstvenega centra, kar je povzročilo precej razburjenja. Na občini očitajo svetnikom zaviranje napredka, svetniki pa opozarjajo, da je v tem trenutku nujnejša zamenjava rakotvornih vodovodnih cevi, kot pa gradnja nadstandardnega zdravstvenega centra.

Podžupan Anton Preksavec je nad izidom izrazil razočaranje, saj v tem vidi zaviranje napredka v občini, boji pa se tudi, da bo ustavitev postopka gradnje podala negativno sporočilo morebitnim investitorjem.

Svetniki, ki so glasovali proti nadaljevanju postopkov v zvezi z gradnjo poudarjajo, da s tem niso projekta kategorično zavrnili, pač pa zgolj predlagali, da se vključi v nov proračun, ki se bo sprejemal konec leta, glede na to, da obstajajo projekti, ki so nujnejši in še vedno čakajo na realizacijo. Idejo o izgradnji zdravstvenega centra so že v osnovi podprli pod pogojem, da vsi ostali projekti, ki so v proračunu, tečejo nemoteno naprej v skladu z roki izvedbe.

Hkrati so svetniki glasovali o predlogu rebalansa proračuna, ki je, kot pojasnjuje podžupan, bil narejen zaradi povečanja stroškov, med drugim za vzdrževanje cest in sanacijo po vetrolomu, obenem pa občina ni prejela določenih prihodkov, ki jih je načrtovala. Odločitve opozicijskih svetnikov ne razume in poudarja, da so vsi projekti v teku, vendar v različnih fazah, kar ni nujno krivda občine.

Opozicijski svetniki situacijo vidijo povsem drugače. Kot je pojasnil njihov predstavnik, so nasprotovali predlogu rebalansa proračuna, saj je bila v naslednji mandat prestavljena večina projektov opozcijskih svetnikov in iz večine teh postavk se je pri rebalansu vzel denar. Zlasti jih skrbi, da občina zavira zamenjavo starih vodovodnih cevi na Robindvoru - tam je namreč izredno visoka obolevnost ljudi za rakom, prav tako je prišlo v preteklosti do zastrupitve z vodo. Proračun je bil namreč sprejet pod pogojem, da se ti projekti izvedejo, vendar se niso. 

Opozicijske svetnike je zmotilo tudi dejstvo, da se je v rebalans tik pred volitvami vključevalo nov projekt. Odločanje o tem želijo prepustiti novi sestavi občinskega sveta, ki bo tudi odgovarjala za izvedbo, saj bodo zadolžitve ogromne.

"V tem štiriletnem mandatu je bilo strani vodilnih zelo veliko lažnih obljub in je bilo tudi porušeno zaupanje. Zato smo želeli zagotovila, da se bo obljubljeno izpolnilo. Imamo veliko izkušenj kako so nas kot svetnike poizkušali preigrati. Lep primer je bil »stari gasilski dom«, kjer so svetniki prejšnje sestave sprejeli sklep, da občina sama izgradi 8 neprofitnih stanovanj. V našem mandatu je bil (2015) dan razpis, ki je bil razveljavljen, potem pa se je za našim hrbtom, pod ceno, pripravljala prodaja gasilskega doma (vrednost po GURSU več kot 150 000 €, namen prodaje za 109 000€)," pojasnjuje predstavnik opozicije. Dodaja še, da se nihče od vodilnih ni želel o rebalansu pogovarjati z opozicijo, prav tako tudi ni prišlo do posveta svetniških skupin, kot so predlagali, da bi se lahko uskladili. V opoziciji vidijo v tem potezo neuradne predvolilne kampanje.

"Županja in podžupan in vsi ostali so vedeli, da na tak način, kot so si zamislili, rebalans proračuna in podpora drugi fazi izgradnje Zdravstvenega centra ne bosta dobila podpore, vendar so kljub temu vse ignorirali in verjetno želeli tak rezultat, ki se je zgodil, da bodo potem imeli možnost za predvolilni pogrom nad opozicijskimi svetniki. Tako da oni so s predvolilno kampanjo že začeli."

Proti rebalansu in aktivnostim v zvezi z gradnjo zdravstvenega centra pa niso glasovali le v opoziciji. Eden izmed glasov proti je namreč prišel iz največje svetniške skupine.

 

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes