Libeliče

Libeliče praznujejo 96 let zgodovinske odločitve
Libeliče praznujejo 96 let zgodovinske odločitve
03.10.2018 13:20 Urša Prosenjak Adrijan Zalesnik

Libeliče 1. oktobra praznujejo svoj krajevni praznik. Datum je izjemnega pomena ne le za krajane Libelič, pač pa za celotno Koroško, saj gre za obletnico priključitve Libelič k matični domovini.

Praznovanje krajevnega praznika v Libeličah združijo s prireditvijo »Jesensko druženje ali Dan odprtih vrat« in tako je bilo tudi letos. Krovni organizator je bila Krajevna skupnost Libeliče, sodelovale pa so skoraj vse organizacije in društva v kraju. S tem Libeličani ohranjajo tradicijo zgodovinskih dogodkov izpred 96 let, ko so s skupnimi močmi dosegli nemogoče.

Zbrane je najprej pozdravil predsednik Sveta KS Libeliče Jože Pšeničnik, ki je med drugim poudaril, da je zvestoba jeziku in narodu bila in bo temelj boja proti okupatorjem vseh vrst v vseh obdobjih. Dogodku so se poklonili tudi vidnejši gostje -  oba koroška poslanca DZ Jani Prednik in Jože Lenart, podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec, občinski svetniki, predsednike KS, predstavniki številnih organizacij in gost iz sosednje avstrijske Koroške Gabriel Hribar, prvi podžupan v trški občini Železna Kapla – Bela in predsednik koroške stranke Enotna lista.

Poslanec Jože Lenart je pohvalil trud krajanov za ohranitev spomina na takratne dogodke in ponudil sodelovanje pri organizaciji praznovanja skorajšnje stote obletnice. Dejal je, da tako pomemben zgodovinski dogodek, ki dokazuje, da lahko mali ljudje premagajo velike le, če držijo skupaj in jim v narodni zavesti ni para, zasluži večjo odmevnost in spoštovanje cele države. Podžupan Anton Preksavec je pozdravil vse prisotne v imenu občine in čestital Libeličanom za njihov praznik. Gabriel Hribar je v imenu občine Železna Kapla – Bela čestital krajanom Libelič za njihovo pokončno držo v borbi za slovenski jezik, ki ni samoumevna dobrina vseh Slovencev in poudaril, da moramo posnemati takratne domoljube in tudi danes odločno in pogumno nastopiti proti zatiranju manjših narodnostnih skupnosti.

Kulturni program so oblikovali otroci tamkajšnje šole in vrtca, za glasbeno presenečenje pa je poskrbel Adi Smolar. 

Obiskovalci so se med druženjem lahko okrepčali s tradicionalnimi jedmi libeliških gospodinj in se odžejali z domačim jabolčnim moštom.


Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes