Plezanje

Janja Garnbret bo zlato-srebrni komplet danes pripeljala domov
Janja Garnbret bo zlato-srebrni komplet danes pripeljala domov
19.09.2018 01:26 Uredništvo

Po za Slovenijo izjemnem SP v športnem plezanju bo odprava danes proti večeru domov prinesla dragocen zlato-srebrno-bronast tovor. Janja Garnbret je v dvorani OlympiaWorld osvojila zlati kolajni v balvanih in novi disciplini olimpijski kombinaciji ter srebro v težavnosti. Med nosilce kolajn se je vpisal tudi Gregor Vezonik z balvanskim bronom.

Korošca, 19-letna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu, in 23-letni Ravenčan, sta Koroško in Slovenijo dokončno postavila na športno-plezalni zemljevid. Glas o dosežkih slovenskih plezalcev je segel vse do daljne Japonske, kjer športni plezalci dosegajo slavo, primerljivo z zvezdniki košarkarjev NBA, zato ne preseneča, da so v Innsbruck pripotovale okrepljene novinarske in poročevalske ekipe glavnih japonskih medijskih hiš.

Športno plezanje je še bolj pridobilo na priljubljenosti, ko je postalo del olimpijske družine športov. Prvič bo športno plezanje z združeno disciplino kombinacija na sporedu poletnih olimpijskih iger leta 2020 prav v Tokiu.

Garnbretova je za svoje prvo balvansko zlato za sabo pustila japonski tekmovalki Akiyo Noguchi in Miho Nonaka. Japonščina je bila uradni jezik na novinarski konferenci zmagovalk balvanske preizkušnje, na kateri je Noguchijeva odgovarjala v japonščini, organizatorji pa so bili dolžni poskrbeti za prevajalko v angleščino.

Janja Garnbret bo zlato-srebrni komplet danes pripeljala domov

Garnbretova je bila po uradnem delu konference deležna številnih prošenj za intervjuje japonskih televizij. Predstavniki vodstva slovenske reprezentance so prejeli tudi uradno prošnjo z željo, da bi nacionalna japonska televizija letos pripotovala v Slovenijo in posnela utrip iz vsakdanjika slovenskih športnih plezalcev.

Skromna Korošica, nevajena takšne velikanske medijske pozornosti, je svoje medijske dolžnosti opravila sproščeno in brezhibno, kot je bila suverena v tekmovalnih smereh. Odgovarjala je na vprašanja v slovenščini in angleščini, čeprav je deset dni dolgo tekmovanje pustilo svoj davek, poznala se je utrujenost, oprimki in volumni pa so skoraj do krvi zbrusili kožo na prstih, najbolj obremenjenem delu plezalčevega telesa.

Po prihodu domov bo novinarska konferenca z najboljšimi slovenskimi predstavniki v Innsbrucku v torek na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani. Veselo bo tudi na Koroškem, tako v Šmartnem kot na Ravnah, kjer bo končno po dolgi odsotnosti priložnost za snidenje z domačimi, svojci, prijatelji in znanci ter vsemi ljubitelji športa in športnega plezanja.

Koroška Danes

Kontakt z nami

© Copyright 2016-2018 Koroška Danes